Как ще бъде унищожена Ислямска държава?
Как ще бъде унищожена Ислямска държава? / Guliver/Getty Images

Отстраняването на главатаря на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади ще лиши от влияние терористичната групировка и тя ще бъде унищожена, заяви пред американската телевизия Ен Би Си директорът на ЦРУ Джон Бренан, цитиран от ТАСС.

"Ако се доберем до Багдади, това ще донесе на групировката мощен удар, който ще се усети с пълна сила. Въпреки това тази организация има разклонена структура. Виждаме, че има присъствие не само в Сирия и Ирак, но също така в Либия, Нигерия и други страни. Трябва да отделим повече внимание на унищожаването на всички елементи на групировката", коментира Бренън.

Директорът на ЦРУ не се съгласи с това, че американското разузнаване първоначално е подценило заплахата, която представлява "Ислямска държава". Но въпреки това призна: "Силата й нарасна много бързо, по-бързо, отколкото си мислехме".

Бренън бе запитан и за историческата вечер на 1 май (американско време) преди пет години, когато президентът на САЩ Барак Обама обяви на света смъртта на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен.

Той беше убит в нощта срещу 2 май 2011 г. от специалните части на САЩ, които щурмуваха къщата му в Абутабад в Пакистан.

"Ние разрушихме голяма част (от мрежата) на Ал Кайда. Тя не е напълно елиминирана. Сега ние ще трябва да се изправим през следващите години срещу новия феномен "Ислямска държава", обобщи директорът на американското разузнаване.

Междувременно стана ясно, че ЦРУ е било подложено на критики за това, че по повод петата годишнина от операцията, при която бе убит Осама бин Ладен, пусна съобщения в „Туитър", които проследяват акцията така все едно се случва в момента, предаде ВВС.

Службата е споделила подробности от мисията и информацията, която преди пет години доведе до намирането на най-издирвания човек от САЩ по това време.

Въпреки че лентата имаше и последователи, решението на ЦРУ предизвика предимно негативна реакция и бе наречено „гротескно и неуместно".

Източник: БТА, БГНЕС, Агенция "Фокус"